FOTO SAFARI GRUŽA-BORAČ-KNIĆ 2018

Poštovani ljubitelji fotografije, Čast mi je da vas pozovem na fotografsko druženje i foto safari u organizaciji Foto-kluba “Kragujevac” i Turističke organizacije opštine Knić, pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Knić. Foto-safari će biti održan 28. i 29. 4. 2018. u Kniću, Gruži i Boraču. Knić se nalazi na oko 20km od Kragujevca, oko 30km od Čačka i oko 30km od Kraljeva. Od Beograda je udaljen 159km (autoputem do Batočine, pa preko Kragujevca), 136km (Preko Mladenovca, Topole i Kragujevca), odnosno 127km (Preko Mladenovca, Topole, pa zatim fantastičnim predelima Donje Šatornje, Ugljarevca, Dobrače, Bara, Oplanića). Selo Borač se nalazi na oko 30km od Kragujevca. Do sela se stiže kvalitetnim asfaltnim putem, preko Dragobraće i Oplanića, odnosno preko samog Knića (iz pravca Kragujevca) preko Pretoka (iz pravca Čačka i Kraljeva), preko Bara (iz pravca Gornjeg Milanovca). Od Kraljeva je udaljen 37km, od Čačka 38km, a od Gornjeg Milanovca 20km. Teren je pitom i brežuljkast, tipično šumadijski, sa interesantnim lokacijama za fotografisanje prirode i pejzaža. Iznad samog sela izdiže se “Borački krš”, veoma interesantna stenovita formacija vulkanskog porekla. Sam Borač je na oko 300m nadmorske visine, dok je nadmorska visina Boračkog krša 507m. Na vrhu Boračkog krša nalaze se ostaci starog srednjevekovnog grada, dok se u njegovom podnožju nalazi crkva iz XIV veka. U neposrednoj blizini je Gružansko jezero. U Borču je velikim delom snimana poznata TV serija “Moj rođak sa sela”. Crkvu možete videti u seriji „Nemanjići, stvaranje kraljevine“. Sama lokacija, pored prirode i pejzaža, pruža mogućnosti za lovnu, turističku, putnu, life i fotografiju arhitekture, gde posebnu zanimljivost predstavljaju stare, očuvane seoske kuće koje su pravi primer stare šumadijske arhitekture. Pored svima poznatih poljoprivrednih proizvoda, Borač je naročito poznat po kvalitetnoj rakiji i malinama, dok su stanovnici izuzetno gostoprimljivi. Kotizacija iznosi 500 din i pokriva lagani doručak i kompletan ručak u nedelju, 29.04. (Svadbarski kupus iz zemljanog lonca). Piće će biti služeno po popularnim cenama. Ručak je organizovan u kafani „Baracuda“ u Kniću. Prijave pošaljite na e-mail fotosafariborac2018@gmail.com. Okupljanje u subotu je 10h ispred doma kulture u Kniću, a u nedelju do 10h ispred doma kulture u Borču. Uplata kotizacije  je u samom Borču, u domu kulture (nedelja) do 10h. Raspored za subotu. 28.04.
  • Okupljanje do 10h ispred doma kulture u Kniću. Na raspolaganju će biti obilazak manastira „Kamenac“ u Čestinu koji ove godine slavi 600 godina od osnivanja (udaljenost oko 15km)
  • Popodne je obilazak jezera i vožnja čamcem po jezeru (ko želi)
Raspored za nedelju, 29.04.
  • Okupljanje i uplata kotizacija u Borču ispred doma kulture do 10h. Na licu mesta biće poslužena kafa, rakija i lagani doručak.
Odmah nakon okupljanja krenućemo na teren, a u zavisnosti od afiniteta i raspoloženja, na raspolaganju nam je penjanje na Borački krš, obilazak stare škole, crkve i mini muzeja, više starih kuća, boračka reka itd.
  • 14h ponovno okupljanje ispred doma kulture u Borču, odakle ćemo krenuti na ručak u Knić. Ručak će biti serviran u 15h.
  • Od 16h zabavljaće nas, kao i svake godine, „Duo trio quattro“.
  • 18h kraj programa
Za sve učesnike koji žele da provedu oba dana na safariju obezbeđen je smeštaj u selima Dragušica i Žunje, u objektima koji se aktivno bave seoskim turizmom. Kuće su pristojno uređene, a domaćini izuzetno ljubazni i gostoljubivi. Cene smeštaja su sledeće:
  • Noćenje+doručak 1320 din
  • Polupansion 1720 din
  • Pansion 2070 din.
Za sve informacije možete se obratiti na tel 064/1949920 (Ivan Stojanović) ili direktno  u TO Knić na broj 034/510115 (samo radnim danima do 15h) Podsećamo Vas da će i ove godine biti organizovana izložba u Kniću „Gružani i Knićani“ sa FSS patronatom i štampanim katalogom.
Back to top button