VI Foto-safari: Borač-Gruža-Knić

   Poštovani ljubitelji fotografije, čast mi je da vas pozovem na fotografsko druženje i foto safari u organizaciji Foto-kluba “Kragujevac” i Turističke organizacije opštine Knić, pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Knić. Foto-safari će se održati  8.05.2022. godine  u Kniću, Gruži i Borču.

  Knić se nalazi na oko 20 km od Kragujevca, oko 30 km od Čačka i oko 30 km od Kraljeva. Od Beograda je udaljen 159 km (autoputem do Batočine, pa preko Kragujevca), 136 km (Preko Mladenovca, Topole i Kragujevca), odnosno 127 km (Preko Mladenovca, Topole, pa zatim fantastičnim predelima Donje Šatornje, Ugljarevca, Dobrače, Bara, Oplanića). Selo Borač se nalazi na oko 30 km od Kragujevca. Do sela se stiže kvalitetnim asfaltnim putem, preko Dragobraće i Oplanića, odnosno preko samog Knića (iz pravca Kragujevca), preko Pretoka (iz pravca Čačka i Kraljeva), preko Bara (iz pravca Gornjeg Milanovca). Od Kraljeva je udaljen 37 km, od Čačka 38 km, a od Gornjeg Milanovca 20 km. Teren je pitom i brežuljkast, tipično šumadijski, sa interesantnim lokacijama za fotografisanje prirode i pejzaža. Iznad samog sela izdiže se “Borački krš”, veoma interesantna stenovita formacija vulkanskog porekla. Sam Borač je na oko 300m nadmorske visine, dok je nadmorska visina Boračkog krša 515m. Na vrhu Boračkog krša nalaze se ostaci starog srednjevekovnog grada, dok se u njegovom podnožju nalazi crkva iz XIV veka. U neposrednoj blizini je Gružansko jezero. U Borču je velikim delom snimana poznata TV serija “Moj rođak sa sela”. Crkvu možete videti u seriji „Nemanjići, stvaranje kraljevine“. Sama lokacija, pored prirode i pejzaža, pruža mogućnosti za lovnu, turističku, putnu, life i fotografiju arhitekture, gde posebnu zanimljivost predstavljaju stare, očuvane seoske kuće koje su pravi primer stare šumadijske arhitekture. Pored svima poznatih poljoprivrednih proizvoda, Borač je naročito poznat po kvalitetnoj rakiji, dok su stanovnici izuzetno gostoprimljivi.

  Prijavu za učešće poslati  na e-mail:  fotosafari2022@gmail.com.

Okupljanje je u Kniću, do 10h u Domu kulture, gde će biti otvorena retrospektivna izložba “Prvih pet godina”.

Raspored za nedelju, 08.05.2022. god.

  • Okupljanje i uplata kotizacija (500 din) u Kniću ispred Doma kulture do 10h. Posetioci koji stignu do 10 moći će da vide retrospektivnu izložbu fotografija “Prvih pet godina”, a na licu mesta biće poslužena kafa, rakija i lagani doručak.

Odmah nakon okupljanja krenućemo na teren, a u zavisnosti od afiniteta i raspoloženja, na raspolaganju nam je penjanje na Borački krš, obilazak stare škole, crkve i mini muzeja, više starih kuća, boračka reka itd.

  • 14 h ponovno okupljanje u seosko-turističkom domaćinstvu “Kuća Vranića –Rođak sa sela” u Borču, gde će biti organizovan ručak i nastup benda“Duo Trio Quattro”.
  • 17 h kraj programa

Za sve informacije možete se obratiti na tel 064/1949920 (Ivan Stojanović) ili direktno  u TOO Knić na broj 034/510115 (samo radnim danima do 15h) Podsećamo Vas da će i ove godine biti organizovana izložba u Kniću „Knić i Gruža kroz objektiv“ sa FSS patronatom i štampanim katalogom.

Back to top button