Foto-klub Kragujevac osnovan je u oktobru pre četiri godine (prim. aut. tekst je napisan u oktobru 2017. godine) sa ciljem da okupi aktivne fotografe koji će Kragujevac vratiti na fotografske karte Srbije i sveta. Mislim da smo u tome uspeli.
 
Problem sa nedostatkom klupskih prostorija smo pretvorili u prednost: umesto dosadnih sastanaka u zatvorenom imali smo tematske foto-šetnje, bez obzira na godišnje doba ili vremenske uslove, ali i druženje po kragujevačkim kafanama. Učili smo jedni od drugih, razmenjivali iskustva i postali toliko dobri prijatelji da ni posle četiri godine među nama nema zavisti (niti umetničke sujete svojstvene fotografima) i gotovo da nema složnije ekipe od nas. Zahvaljujući međusobnoj podršci postali smo nezavisni i samopouzdani autori, koji ne tapšu samo jedni druge po ramenima, već se dokazuju u svetu.
 
Uspostavili smo prijateljske odnose sa kolegama iz Paraćina, Čačka, Novog Sada, Doboja, Kumanova i istaknutim nezavisnim autorima iz Beograda. Zajedno smo prevalili hiljade kilometara, omiljeni smo gde god se pojavimo, a ima nas svuda: na godišnjim skupštinama Foto-saveza Srbije, Republičkim izložbama, Danima fotografije u Čačku, fotografskim okupljanjima u Ivanovu, a od prošle godine smo dragi gosti na Malinskom festivalu u Kumanovu.
  
U cilju promocije Kragujevca i šire okoline uspešno smo organizovali fotografska druženja u Kragujevcu, a zahvaljujući kolegi Ivanu Stojanoviću i šire: okupili smo fotografe iz Srbije i Makedonije u šumadijskim selima Gledić i Borač, a sa izložbama održanim u Lapovu i Kniću pružili smo se u prečniku od pedeset kilometara.
  
Foto-klub Kragujevac je od početka član Foto-saveza Srbije, što klubu i članovima omogućuje učešće u aktivnostima FSS. Aktivnosti kluba i njegovih članova se vrednuju svake godine i Foto-klub Kragujevac se već tri godine nalazi na godišnjoj listi deset najuspešnijih foto-klubova FSS, a autor Aleksandar Buđevac na listi deset najuspešnijih autora FSS. Za četiri godine najviše izlagačko zvanje u okviru Foto-saveza stekli su: Dragan Milenković (2013), Aleksandar Buđevac (2015), Slavoljub Radojević (2016) i Ivan Stojanović (2017).
  
Foto-savez Srbije svojim članovima omogućuje i pristup Međunarodnom savezu fotografske umetnosti FIAP i učešće na izložbama pod pokroviteljstvom ove prestižne organizacije u čijem osnivanju je pre skoro sedamdeset godina učestvovala i delegacija iz naše zemlje. U okviru Foto-kluba Kragujevac organizovano je deset međunarodnih izložbi pod pokroviteljstvom Foto-saveza Srbije i međunarodnih saveza FIAP i PSA, a na njima je učestvovalo nekoliko hiljada autora iz preko sedamdeset zemalja sveta. Ove godine klub je učestvovao u međunarodnoj kružnoj izložbi Infinity 2017 (Kragujevac – Doboj – Krk) i pomogao u organizaciji izložbi na Krku (Summer, sea, sun) i New Yorku (Manhattan 2017).
 
Za četiri godine članovi foto-kluba doneli su Kragujevcu preko 100 nagrada (Milenković, Buđevac, Kojadinović, Radojević, Stojanović, Misita, …). Članovi Zoran Đorđević, Goran Kojadinović i Aleksandar Buđevac žirirali su domaće i strane međunarodne izložbe i kao članovi žirija gostovali u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Turskoj i SAD. Aleksandar Buđevac i Goran Kojadinović ove godine su stekli visoko umetničko zvanje Ekselencija FIAP, a Marija Misita je postala prva autorka iz Kragujevca nagrađena medaljom na međunarodnoj izložbi.
 
Goran Kojadinović,
član Foto-kluba Kragujevac